MADDE – 174

MADDE-174: “Hayat meydanında, insanlara lazım olan hususları öğretmek ve öğrenmek fırsatını, her erkek ve kadına hazırlamak, ilk öğretim ve lise dönemleri içerisinde, tebaasına vermek, devletin üzerinde olan bir görevdir. Bu imkanları, herkese parasız olarak hazırlamak, devlete ait bir görevdir. Gücünün yettiği kadar da yüksek tahsil imkanlarını herkese ücretsiz elde ettirir.” Bu maddenin dayandığı delili; insanlar

MADDE-174: “Hayat meydanında, insanlara lazım olan hususları öğretmek ve öğrenmek fırsatını, her erkek ve kadına hazırlamak, ilk öğretim ve lise dönemleri içerisinde, tebaasına vermek, devletin üzerinde olan bir görevdir. Bu imkanları, herkese parasız olarak hazırlamak, devlete ait bir görevdir. Gücünün yettiği kadar da yüksek tahsil imkanlarını herkese ücretsiz elde ettirir.”

Bu maddenin dayandığı delili; insanlar için temel olan yarar ve maslahatlardır. Çünkü, hayat sahnesinde, tebaası olan fertlere gerekli olan şeyleri öğretmek; temel hak ve maslahatlardır. Bu da, menfaati celb ve zararı defetmek gibi unsurlardır. Bunun için hayatın mücadele alanında insanın muhtaç olacağı gücü ve öğrenilmesi ve bilinmesi gerekli şeyleri tebaanın fertlerine hazırlamak, devlete düşen bir görevdir. Ayrıca bu asırda, ilk ve lise tahsili, bütün ümmet için zaruri bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu gün, bu tahsil, bir lüks değil; bir zarurettir. Onun için halkın her ferdinin ilk ve orta tahsilini iki dönem içerisinde yaptırmak, hayat sahasında gerekli olan şeylere yeterli gelecek kadar bilgi vermek ve ilim öğretmek devlet üzerine bir görevdir.

Tahsilin yüksek kısmına gelince: Bu da, ümmete ve ümmetin fertlerine yarar sağlayan bir meseledir. Bu dönem eğitimini iki kısma ayırabiliriz: Birincisi: Tıp ve mühendislik gibi zaruri olan kısmıdır, ki bu eğitimi yaptırmak devlet ürerine borçtur. Çünkü, bu zaruri olan eğitimde hem bir menfaati celb hem de mazarratı defetme mevcut olduğu için, böyle bir hususun yerine getirilmesi Şeriatın vacib kıldığı emirler arasındadır. İkincisi: Edebiyat ve sosyal dallara ait ilimlerdir, ki bunlar; zaruri değil, kemaliyet/lüks nevinden olanlardır. Devlet, bu eğitimi yaptıracak mali güce sahipse, bunu yaptırması gerekir. Bu sahaya harcanacak paralar da yine Beytülmala ait fonlardan karşılanır. Yani, bu sahadaki eğitim de, parasız olarak devlet tarafından yürütülür.

Diğerleri