Yükseköğretim; okul öğretiminin ardından gelen örgün öğretimdir.
1- Yükseköğretimin hedefleri:
Yükseköğretimden istenilenlerden bir diğeri de; ümmetin hayatî maslahatlarını gözetip korunmasına has, özellikle de Hilâfet Devleti’nin bu maslahatların hizmeti için gereksinim duyduğu uzun vâdeli “stratejik” planların konulmasına has öneriler ve dersler sunmaya muktedir olan ilmî ve siyasî yeterliliğe sahip adamlar yetiştirmektir.
2- Yükseköğretimin türleri:
Yükseköğretimin başlıca iki türü vardır:
Birincisi; Kavratıcı Öğretim: (Burada kavrama daha çok araştırma üzerine olur): Bu, üniversiteler ve fakültelerde yapılan müfredat programları, seminerler, konferanslar ve çalışma masaları dâhilindeki düzenli öğretimdir. Bu öğretim; ister teknik isterse hizmet alanında olsun öğrenciyi, üniversitenin bir fakültesinde Birinci İcâzet Diploması’na ulaştırır veya İkinci İcâzet Diploması’na ulaştırır ki bugün buna “Lisans” veya “Bakalorya” derecesi denilmektedir
İkincisi; Araştırmacı Öğretim: Bu, kavratıcı öğretimden sonra gelen öğretimdir. Burada kavratmaktan ziyade araştırmaya yer verilir. Bu öğretimde öğrenci bilimsel araştırmada icat ediciliği öğrenir. Belirli bir bilimsel veya kültürel branşta uzmanlaşır. Bünyesinde dakik ve profesyonel araştırmalar yapar. Böylece daha önce ortaya konmamış yeni bir fikre ya da önermeye ulaşılır. Bu öğretim türünde öğrenci Birinci Uzmanlık İcâzeti Diploması ya da bugünkü isimlendirmeyle “master” derecesine ulaşır. Sonra da Bilimsel veya Kültürel araştırmalardan bir araştırmada İkinci Uzanlık İcâzeti Diploması’na ya da bugünkü isimlendirmeyle “doktora” derecesine ulaşır.
3- Yükseköğretim müesseseleri:
Yükseköğretimin hedeflerini gerçekleştirmek için devlet, bu hedeflerin gerçekleşmesini üstlenen birtakım müesseseler kurar. Bu müesseseler şunlardır:
1- Teknik Akademiler
2- Hizmet Akademileri
3- Üniversiteler
4- AR-GE Merkezleri
5- Askerî Akademiler
Bu akademilerin görevi, gelişen teknolojiler için uzman teknik elemanlar yetiştirmektir. Bilgisayar, telekomünikasyon ve diğer elektronik cihazları geliştirmek gibi, basit mesleklerin gereksinimlerinden daha derin bilimler ve bilgiler gerektiren mesleklerde, elemanlar yetiştirmektir. Bu akademilere girmek isteyen öğrencide, üçüncü okul merhalesini (36 öğretim dönemsini) bitirmiş olması şartı aranır. Okul Merhaleleri Genel İmtihanı’nı ister kazansın ister kazanmasın fark etmez. Bu akademilerdeki her bir bölüm için gereken öğretim dönemlerini ve müddetini uzmanlar kararlaştırırlar. Üçüncü Merhale Okulu’nda Sınâî Branşı bitirmiş olan öğrenciden, bu akademide hangi konuların muaf tutulacağını da uzmanlar kararlaştırırlar. Öğrenci, öğrenim müddetinin sonunda, öğrenimini gördüğü branşta Birinci İcâzet Sertifikası’nı elde eder.
Bu akademilerden bir tür de devletteki Öğretim Dairesi ile organizeli bir şekilde Ziraat Dâiresi’ne tâbi olan Ziraat Akademileri’dir. Bu ziraat akademileri, üniversite düzeyinde öğrenime gereksinim duymayan zirai hususlarda uzmanlaşırlar. Bu akademiler, ziraatta bizzat çalışması için ehil elemanlar yetiştirirler. Bu alanlara örnek; Sulama teknikleri, tohumlu ve ağaçlı ziraatın düzenlenmesi, sonra da gübreleme, budama, aşılama ve benzer işlemleri gerçekleştirmek, büyükbaş ve kümes hayvancılığını geliştirmek ve hayvansal ve bitkisel ürünlerin seri üretimini sağlamak gibi. Üçüncü Merhale Okulu’nda Zirâî Branşı bitirmiş olan öğrenciden bu akademide hangi konuların muaf tutulacağını da uzmanlar kararlaştırırlar.
Bu akademilerin görevi, öğrencinin üniversiteye girmesini gerektirmeyen bazı hizmet sektörüne ait işleri yapacak elemanları yetiştirmektir. Bu akademilere girmek isteyende, -en azından- Okul Merhaleleri Genel İmtihanı’nı kazanmış olması şartı aranır. Bu akademilerden her birine öğrencinin girme şartlarını, her bir bölümde öğretilen konuları ve öğrencinin yetişmesi için gerekli zaman müddetini de uzmanlar kararlaştırırlar. Öğrenci, öğrenim müddetinin sonunda, öğrenimini gördüğü branşta Birinci İcazet Sertifikası’nı elde eder.
Bu akademilerden bir tür de; hemşireler, röntgen uzmanları, laborant ve diş teknisyenleri gibi yardımcı tıbbî mesleklerde elemanlar yetiştiren akademilerdir. Yine defter tutmak, malî fonlar ve zekât hesapları gibi öğrenimi üniversiteye girmeyi gerektirmeyen, küçük şirketlerin idaresi için gerekli olup onlara has muhasebe işlerini üstlenen Basit Malî ve İdârî mesleklerde elemanlar yetiştiren akademiler vardır.
Bu akademilerden biri de çeşitli okul merhalelerinde çalışmaya ehil öğretmenler yetiştiren akademilerdir. Bunlar, üniversiteler haricinde öğretim alanında çalışmak isteyenlere has dönemler hazırlanması için kurulurlar
Akademiler devletin vilâyetlerine yayılırlar ve vilayetlerin ihtiyacına göre de çeşitlenirler. Mesela deniz kenarındaki vilâyetler; balıkçılık, gemi yapımı ve tamirciliği, liman idareciliği gibi denizcilikle ilgili mesleklere ait akademileri hazırlar. Ziraatla meşhur vilayetler ise ziraat akademilerini hazırlarlar. İşte böylece devam eder.
Okul Merhaleleri Genel İmtihanı’nı kazanan öğrenci devlet üniversitelerine girmek için başvuru yapma hakkına sahiptir. Üniversiteler senede iki defa genel imtihanı başarı ile geçen öğrencileri kabul ederler. Belirli bir uzmanlık alanına kabul edilmek aşağıdaki hususlara dayanır:
Üniversiteler birtakım fakülteler içerirler. Mesela;
– Tıbbî Bilimler Fakültesi: Tıp, Hemşirelik, Tıbbî Tahlil, Diş Tabipliği ve Eczacılık bölümü gibi.
– Zirâî Bilimler Fakültesi: Bitkisel Ziraat Bilimleri, Hayvansal Ziraat Bilimleri, Hayvancılık (Yetiştirme), Gıda Muhafaza, Hayvanî ve Zirâî Hastalıklar bölümü gibi.
– İdarî ve Malî Bilimler Fakültesi: Muhasebe, İktisadi ve Ticari Bilimler bölümü gibi.
İhtiyaca göre başka yeni fakülteler ortaya konulabilir veya ilâve edilebilir.
Bu merkezlerin görevi, çeşitli kültürel ve bilimsel alanlarda dakik ve profesyonel araştırmalar yapmaktır. Kültürel alanlarda; derin fikirlere ulaşmaya çalışırlar. Bunlar ister; elçilikler ve görüşmeler yoluyla Davetin taşınması hakkında uzun vadeli “stratejik” planlar ve üsluplar belirlemek hakkında olsun isterse fıkıh, ictihad, Arap Dili ilimleri ve benzerleri hakkında olsun fark etmez. Bilimsel alanlarda ise; araştırmada derinleşmeyi ve uzmanlaşmayı gerektiren sanayi dalları, atom ve uzay bilimleri ve benzeri gibi uygulama alanlarında yeni üsluplar ve araçlar icat etmeye çalışırlar.
Bu merkezlerin bir kısmı üniversitelere bağlıdırlar. Bir kısmı ise üniversitelerden bağımsızdırlar, doğrudan Öğretim İdaresi’ne tâbi olurlar. Bu merkezlerde bilim adamları, üniversite profesörleri ve üniversite öğrenimleri esnasında araştırmaya, icat etmeye ve geliştirmeye kudretli oldukları açığa çıkmış bazı seçkin öğrenciler çalışırlar.
Bunların görevi; askerî komutanlar yetiştirmek, Allah’ın düşmanlarını ve Müslümanların düşmanlarını korkutmayı gerçekleştirmek için askerî üslupları ve araçları geliştirmektir. Bu akademiler ve merkezler Cihad Emîri’ne bağlıdırlar.
4- Yükseköğretim Diplomaları ve Sertifikaları:
Araştırmacı Yükseköğretimde, İkinci Merhaleyi başarıyla bitirenler; İkinci Uzmanlık İcazeti diye isimlendirilen ve bugünkü “Doktora” derecesine denk olan bir diploma ile taltif edilirler.